Informatie voor patiënten en andere geïnteresseerden

Inleiding en achtergrond

Er worden tegenwoordig steeds meer inwendige onderzoeken van de dikkedarm gedaan (coloscopie). Er worden dan ook steeds vaker poliepen verwijderd bij dit onderzoek. Soms wordt er in zo'n poliep darmkanker gevonden. Men spreekt dan van een kwaadaardige dikkedarmpoliep

Soms is het niet zeker is of de kanker er helemaal uit is.

Er wordt dan voor de zekerheid een operatie uitgevoerd. De darmwand waar deze kwaadaardige poliep heeft vastgezeten wordt daarbij helemaal verwijderd. Dat kan door een gedeelte van de darm “er tussen uit te halen“ – een darmoperatie - maar soms is het ook mogelijk om alleen de plek waar de poliep gezeten heeft uit de darmwand te knippen en het gat dicht te hechten. Dit laatste is een beperktere ingreep en kan via een endoscopie plaatsvinden door de maag-darm-leverarts of door de chirurg via de anus met een ander instrument.

Door deze ingreep is er meer zekerheid dat de kanker er uit is. Er is ook een keerzijde. Bij 85 procent van de patiënten wordt bij deze aanvullende operatie helemaal geen kankerrest meer gevonden. Achteraf was de operatie dan eigenlijk niet nodig. Dat is een probleem, want operaties hebben risico’s.

 

Afbeelding: het resultaat na endoscopische verwijdering van een kwaadaardige poliep. De staafjes die uit het wondje steken zijn minuscule hechtingsclipjes.

Na verwijdering ziet de wond er zo uit. Er steken kleine staafjes uit, dit zijn hechtingscips